Keyword research er viktig og her er de viktigste verktøyene

Keyword research er viktig fordi det hjelper deg å forstå hva folk søker etter og hvordan de søker etter det de søker etter. Ved å gjøre grundig keyword research kan du identifisere de mest populære og relevante søkeordene for din bedrift og dine produkter eller tjenester. Dette gjør det enklere å optimalisere nettstedet ditt og skape innhold som svarer på spørsmål og behov fra potensielle kunder. Ved å bruke de riktige søkeordene vil du øke sjansene for at nettsiden din vises i søkeresultatene når folk søker etter noe relatert til det du tilbyr. Dermed kan du øke synligheten din på nett og tiltrekke deg mer organisk trafikk til nettstedet ditt, som kan føre til økt salg og konverteringer.


Keyword research er derfor viktig for å sikre at man bruker tiden sin effektivt og ikke kaster bort tid på å produsere innhold som ingen søker etter. Ved å gjennomføre grundig keyword research, vil man kunne identifisere de mest relevante søkeordene og setningene som målgruppen bruker for å finne informasjon om temaet man ønsker å dekke. Dette gjør det mulig å optimalisere innholdet på en måte som tiltrekker seg riktig målgruppe og gir bedre synlighet i søkemotorer.

Videre kan man bruke keyword research for å identifisere muligheter for å rangere høyere i søkemotorer for mindre konkurranseutsatte søkeord og uttrykk, og dermed redusere konkurransen med andre bedrifter som prøver å rangere for de samme søkeordene.

På denne måten kan man som sagt unngå å kaste bort tid og ressurser på å produsere innhold som ikke har noen relevans for målgruppen, og heller fokusere på å skape verdifullt innhold som treffer riktig publikum og gir bedre resultater.

Det hele kan selvfølgelig virke noe overveldende i begynnelsen, men vi snakker vanligvis om 3 grupperinger av keywords:

1.

Informasjons-baserte søkeord: Dette er når noen søker etter spesifikke spørsmål eller generell informasjon. For eksempel, hvis noen søker etter «hva er beste måten å bake en kake?», er dette et informasjons-basert søkeord. De som søker etter informasjonsbaserte søkeord, er ikke nødvendigvis ute etter å kjøpe noe, men de kan ha et behov for å løse et problem eller finne svar på spørsmål de har.

2.

Navigasjons-baserte søkeord: Dette er når noen søker etter en bestemt nettside eller side. For eksempel, hvis noen søker etter «Facebook login», er dette en navigasjonsbasert søkeord. De som søker etter navigasjons-baserte søkeord, har allerede bestemt seg for hvilken nettside eller side de vil besøke, og de søker bare etter en enkel måte å komme dit på.

3.

Kommersielle søkeord: Dette er når noen søker etter merkevarer eller tjenester og ønsker å undersøke dem. For eksempel, hvis noen søker etter «beste mobiltelefon», er dette et kommersielt søkeord. De som søker etter kommersielle søkeord, kan være ute etter å kjøpe noe, men de vil først undersøke ulike merkevarer og tjenester før de tar en beslutning.

Å forstå de ulike typene av søkeord er viktig for å kunne lage en effektiv markedsføringsstrategi som når ut til målgruppen din på en måte som er relevant for dem. Ved å optimalisere innholdet ditt rundt de riktige søkeordene, vil du kunne tiltrekke deg riktig publikum, og dermed ikke kaste bort tid og ressurser på å nå feil målgruppe.

Hva er så «keywords» i forbindelse med markedskampanjer.


Keywords i forbindelse med markedskampanjer refererer til de viktigste ordene eller uttrykkene som brukes i kampanjen for å tiltrekke seg og nå frem til målgruppen. Disse ordene og uttrykkene kan være relatert til produktet eller tjenesten som markedsføres, målgruppen, konkurrentene, bransjen eller andre relevante temaer. Keywords brukes i ulike markedsføringskanaler, for eksempel i annonser, på nettsider, i e-postmeldinger og som tags (#) i sosiale medier for å øke synligheten og oppmerksomheten rundt kampanjen. Ved å identifisere og bruke de riktige keywords kan man øke sannsynligheten for at kampanjen vil nå og tiltrekke seg målgruppen. Det er viktig å velge keywords som er relevante og attraktive for målgruppen, og som bidrar til å kommunisere de viktigste budskapene og verdiene i kampanjen.

For å bedre vurdere verdien av keywords i en markedskampanje, bør man ta spesielt hensyn til følgende punkter:

Søkevolum per måned:

Dette viser hvor ofte et keyword blir søkt etter. Jo høyere verdien er, desto bedre er søkeordet. Dette fordi et høyt søkevolum betyr at dersom du rangerer for det ordet er det potensiale for å få mange besøkende til sin nettside basert på det ordet.

Konkurranse:

Jo mer et keyword blir søkt etter, jo vanskeligere vil det være for dine nettsider/produkter å dukke opp høyt i søkeresultatene med disse keywords. Det er rett og slett for mange konkurrenter som kjemper om plass med de samme keywords. Derfor er det sannsynligvis bedre å fokusere på keywords som har en sunn balanse mellom konkurranse og søkevolum.

CPC – Cost per Click:

Cost per click viser hvor dyrt og derfor hvor verdifullt en annonse med dette keywordet ville være. Dette gjør CPC til en utmerket indikator på hvor sterkt visse keywords blir «kjempet om». Selv om du ikke vil plassere en annonse, er CPC verdt å se på.

Antall ord:

Som nevnt består «keywords» vanligvis av grupper av ord, hele setninger eller spørsmål, som vanligvis består av flere ord. Jo flere ord et søk inneholder, jo mer spesifikk blir søke forespørselen. Brukere har derfor en veldig presis idé om hva de leter etter. Hvis du har de rette designene eller produktene tilgjengelig, har du truffet blinken. Konkurransen for «long tail keywords» er lav og konverteringsraten er høy. Produktene dine er derfor svært sannsynlige å bli kjøpt.

Ved å evaluere keywords basert på disse punktene, kan man velge de mest effektive keywords for å målrette og tiltrekke seg målgruppen, øke synligheten og oppmerksomheten rundt kampanjen, og øke konverteringsraten.

Så hvilke verktøy for søkeord skal man bruke da?
Det er nesten som om det finnes like mange verktøy for søkeord som det finnes søkeord. Valget kan være overveldende, så her er et lite utvalg fra oss. Disse kan hjelpe deg med å pålitelig identifisere de søkeordene som du kan bruke. Vi begynner med verktøyene som er tilgjengelige fra en søkemotor du kanskje har hørt om som heter Google. Google er størst på nett og deres verktøy er gratis å bruke.


Google har 4 SVÆRT nyttige søkeord verktøy som du kan bruke til keyword research.

 1. Google Search:
  Dette verktøyet lar deg sjekke relevansen til dine søkeordideer ved å søke på Google-hjemmesiden. Du trenger kun å skrive inn hovedordet i ditt søkeord og se hvilke andre ord som dukker opp i tilknytning til det. Disse forslagene vil vise deg hvilke andre ord som folk søker etter, uten at du trenger å registrere deg et sted. Implementer disse nyoppdagede søkeordene på nettsiden din for å øke sjansene for å bli oppdaget.
 2. Google Trends:
  Med Google Trends kan du sjekke hvor ofte og i hvilke regioner bestemte søkeord blir søkt etter i kombinasjon med andre søkeord. Dette lar deg se en detaljert utvikling av bestemte søkeord i fortiden, og gjenkjenne sesongmessige trender tidlig og bruke dem til din fordel. Google Trends gir imidlertid bare omtrentlige og ikke eksakte tall.
 3. Google Search Console:
  Når du har verifisert nettsiden din for Google Search Console, kan du se hvilke søkeord som har ført brukere til sidene dine. Analyser antall visninger og klikk på nettstedet ditt, og se hvor nettstedet ditt vises i Google-søkeresultatene. Du kan også sammenligne forskjellige tidsperioder. Det krever registrering, men det er helt gratis å bruke.
 4. Google Ads Keyword Planner:
  Google Ads Keyword Planner gir deg detaljert informasjon om søkevolumet, CPC og konkurransen rundt enkelte søkeord. Du kan sjekke forskjellene mellom eksport og import, samt bruke forskjellige filtre. Dette gir deg et gratis og kraftig analyseverktøy, som er egnet for å sammenligne sjansene for suksess for forskjellige søkeord med hverandre – selv om du ikke ønsker å plassere noen annonser i det hele tatt. Informasjonen om søkevolum kan imidlertid noen ganger være ganske unøyaktig. Du vil bare få eksakte tall hvis du faktisk plasserer annonser for disse søkeordene.

Microsoft og deres søkemotor Bing har også flere verktøy som kan være nyttige for å finne og evaluere søkeord:
1)
Microsoft Advertising Intelligence: Dette verktøyet gir deg tilgang til data om søkeord fra Microsoft Advertising og kan hjelpe deg med å velge de mest relevante søkeordene for kampanjene dine.
2
Bing Webmaster Tools: Dette verktøyet lar deg analysere ytelsen til nettstedet ditt på Bing og gir deg data om søkeord, inkludert rangering, søkemengde og klikkfrekvens. Du kan også bruke dette verktøyet til å spore indekseringsstatus og tekniske problemer.
3)
Bing Keyword Research: Dette verktøyet gir deg forslag til relevante søkeord og gir deg også data om søkemengde og konkurransedyktighet. Du kan bruke dette verktøyet til å finne nye søkeord, eller for å utvide eksisterende søkeordlister.

En fordel med å bruke disse verktøyene fra Microsoft og Bing er at de fokuserer på data fra disse søkemotorene spesifikt, noe som kan være spesielt nyttig hvis du ønsker å optimalisere kampanjene dine for disse søkemotorene spesielt. En ulempe kan være begrenset tilgang til data sammenlignet med noen av de større, tredjeparts verktøyene.

OG, Det er faktisk en masse andre keyword research verktøy på markedet. De fleste må du betale for, men de er ofte mer eksakte og gir derfor noe bedre svar.

Her er en kort oppsummering av noen av de største keyword-verktøyene som er tilgjengelige på markedet i tillegg til de som er tilgjengelige fra Google og Microsoft:

Ahrefs Keyword Explorer – Dette er et allsidig verktøy som gir deg detaljert informasjon om søkeord, inkludert søkevolum, søkeordsvanskelighetsgrad, klikkfrekvens og konkurransedyktighet. Fordelen med Ahrefs er at det gir deg en omfattende analyse av søkeord, og du kan filtrere og sortere informasjonen etter ditt behov. En ulempe med Ahrefs er at det er et betalt verktøy, og prisen kan oppleves som noen høy. Dette verktøyet er kjent for å være spesielt bra for å analysere backlinks, men det gir også mye informasjon om søkeord. Det gir deg også informasjon om hvilke nettsider som rangerer høyt for hvert søkeord.

SEMrush – SEMrush er en alt-i-ett markedsføringsplattform som inkluderer et søkeordverktøy. Det gir detaljert informasjon om søkeord, inkludert volum, vanskelighetsgrad, konkurransedyktighet og relaterte søkeord. Fordelen med SEMrush er at det gir en omfattende analyse av søkeord og gir informasjon om både organisk og betalt søk. Ulempen er at det også er et betalt verktøy, og prisene kan være høye for mindre bedrifter.

Moz Keyword Explorer – gir deg detaljert informasjon om søkeord, inkludert vanskelighetsgrad, klikkfrekvens og relaterte søkeord. Moz er en kjent aktør innen SEO, og deres Keyword Explorer-verktøy gir deg en virkelig god oversikt over søkeord og informasjon om søkevolum, konkurranse og rangeringer mm. Fordelen med Moz er at det gir deg mye informasjon gratis, men bakdelen er at det kan være begrenset i forhold til de betalte versjonene. En annen fordel med Moz er at det er enkelt å bruke og har et brukervennlig grensesnitt.

Keyword Tool – Keyword Tool gir deg søkeord ideer basert på Google-søk, YouTube, Bing, Amazon og andre plattformer. Verktøyet gir informasjon om søkevolum, CPC og konkurransedyktighet for hvert søkeord. Fordelen med Keyword Tool er at det er enkelt å bruke og gir en god oversikt over søkeord. Det gir deg derfor mange relevante søkeord, samt gir deg muligheten til å filtrere etter språk og land. Ulempen er at det gir mindre detaljert informasjon om hvert søkeord sammenlignet med andre verktøy. En annen fordel med Keyword Tool er at det er billig og enkelt å bruke.

Ubersuggest – Dette er et gratis verktøy som gir deg informasjon søkeord og du kan også bruke det til å få ideer til innhold. Ubersuggest gir altså informasjon om søkeord, inkludert volum, CPC og konkurransedyktighet. Verktøyet gir videre informasjon om relaterte søkeord, altså de ordene som vises som «Folk også søker etter» på Google. Fordelen med Ubersuggest er at det er enkelt å bruke og gir god informasjon om relaterte søkeord. Ulempen er at det gir mindre detaljert informasjon om hvert søkeord sammenlignet med andre verktøy.
Det er viktig å huske at hvert verktøy har sine egne fordeler og ulemper, og det er viktig å finne det verktøyet som passer best for dine spesifikke behov og ikke minst budsjett selvfølgelig.