Virus og Phishing via Facebook (og Linkedin)

Dagens innlegg er en advarsel…

Det er jo ikke noe nytt at svindlere forsøker seg, men siden jeg kastet bort en hel dag i forrige måned pga et virus jeg fikk tilsendt via meldinger på Linkedin, vil jeg vise dere hvor utspekulerte og sofistikerte disse svindlerne har blitt (du avslører dem jo ikke lengre for eksempel pga «dårlig norsk»).

Først må jeg kanskje fortelle at Phishing og virus er to forskjellige typer cyberangrep som kan skje på Facebook og andre online plattformer. Phishing er en type angrep der en angriper forsøker å få tilgang til personlig informasjon, som passord eller kredittkortnummer, ved å lure brukeren til å gi ut denne informasjonen frivillig. Dette kan gjøres gjennom falske lenker eller sider som ser ut som de tilhører en pålitelig kilde, som for eksempel Facebook.

Virus på sin side er skadelig programvare som kan infisere datamaskiner og mobile enheter, og som kan ødelegge data, stjele personlig informasjon, eller brukes til å utføre andre skadelige handlinger. På Facebook kan virus ofte spres gjennom falske linker eller skadelige filer som er delt av andre brukere.

For å beskytte deg mot phishing og virus på Facebook, er det viktig å være forsiktig med hva du klikker på og hvilken informasjon du deler. Vær skeptisk til meldinger eller lenker fra ukjente avsendere, og unngå å gi ut personlig informasjon til noen du ikke stoler på. Du bør også sørge for å ha oppdatert sikkerhetsprogramvare og å holde operativsystem og programvare oppdatert for å hindre at skadelig programvare kan få fotfeste på enheten din.

Dagens Phishing email kommer «fra facebook support» – eller kanskje ikke?

Det har vært flere tilfeller av virus og skadelig programvare som har spredt seg gjennom Facebook før i tiden. Dette skjer som sagt når en bruker klikker på en lenke eller åpner en fil som inneholder skadelig programvare. Jeg klikket ikke, men kanskje var det fristende? jeg har jo ikke gjort noe galt.

En type Facebook-virus som har vært vanlig før i tiden er kjent som «Facebook Messenger-virus». Dette viruset spredte seg gjennom Facebook Messenger, og brukte ofte falske lenker eller videoer til å lokke brukere til å klikke på dem. Når brukeren klikket på lenken eller videoen, ville viruset laste ned og infisere enheten deres.

Det er også blitt rapportert om Facebook-virus som spres gjennom falske konkurranser eller tilbud, eller gjennom falske varselmeldinger som advarer om at kontoen din er blitt hacket.

Jeg fikk som dere ser ovenfor en melding om at kontoen min var sperret. Meldingen var sendt fra «facebook support», og om jeg ikke ville klikke lenken deres for å «request review». Svindlerne vet jo selvfølgelig at jeg ikke har gjort noe for å få min konto blokkert, så jeg fristes sikkert av de lenkene….

For å beskytte deg mot Facebook-virus, bør du derfor være meget forsiktig med å klikke på lenker eller åpne filer fra ukjente avsendere, og selvfølgelig unngå å gi ut personlig informasjon til noen du ikke stoler på. Du bør også sørge for å ha oppdatert sikkerhetsprogramvare og å holde operativsystem og programvare oppdatert for å hindre at skadelig programvare kan få fotfeste på enheten din.

Linkedin Virus svindel.

Selv om LinkedIn er en profesjonell plattform, kan det fortsatt være mulig å få virus via LinkedIn. Som med Facebook og andre plattformer, kan angriperne bruke phishing- og andre teknikker for å spre skadelig programvare på LinkedIn.

En vanlig måte å spre virus på LinkedIn er gjennom phishing-e-postmeldinger. Dette kan være en e-postmelding som ser ut som den kommer fra LinkedIn, men som faktisk er sendt av en angriper. Kontoer kan være hacket. E-postmeldingen kan inneholde en lenke som fører til en falsk side som ber deg om å logge på LinkedIn-kontoen din eller oppgi personlig informasjon.

En annen måte å spre virus på LinkedIn er gjennom skadelige annonser eller lenker som er skjult i meldinger eller kommentarer. Disse kan se ut som de er sendt fra en legitim kontakt eller et anerkjent selskap, men i virkeligheten er de skapt av en angriper.

For å beskytte deg mot virus på LinkedIn, bør du igjen være forsiktig med hva du klikker på og åpner, og unngå å gi ut personlig informasjon til noen du ikke stoler på. Vær skeptisk til meldinger eller lenker fra ukjente avsendere, og sørg for å ha oppdatert sikkerhetsprogramvare og å holde operativsystem og programvare oppdatert for å hindre at skadelig programvare kan få fotfeste på enheten din.

For å holde PC-en fri for virus og annen skadelig programvare, er det flere trinn du kan ta. Her er noen av de viktigste.

Installer og oppdater sikkerhetsprogramvare – Det er viktig å installere sikkerhetsprogramvare som antivirus og brannmur for å beskytte datamaskinen mot virus og annen skadelig programvare. Disse programmene bør også oppdateres regelmessig for å beskytte mot nye trusler.

Oppdater operativsystem og programvare – Mange virus og skadelig programvare utnytter sårbarheter i operativsystemer og annen programvare for å få tilgang til datamaskinen din. Derfor er det viktig å holde både operativsystemet og andre programmer oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene.

Vær forsiktig med e-postvedlegg og lenker – Åpning av e-postvedlegg eller klikking på lenker fra ukjente avsendere kan føre til at skadelig programvare blir installert på datamaskinen din. Vær forsiktig med å åpne e-poster fra ukjente avsendere og unngå å klikke på lenker i mistenkelige e-poster.

Skann regelmessig datamaskinen – Det er viktig å skanne datamaskinen regelmessig med et antivirusprogram for å oppdage og fjerne skadelig programvare. De fleste antivirusprogrammer tilbyr også sanntidsbeskyttelse, som vil varsle deg hvis du prøver å laste ned eller åpne en fil som inneholder skadelig programvare.

Sikkerhetskopier regelmessig – Å ta sikkerhetskopi av viktige filer og data kan hjelpe deg å gjenopprette data hvis du blir angrepet av en virus eller annen skadelig programvare.

Ved å følge disse trinnene og være forsiktig med hva du klikker på og åpner, kan du redusere risikoen for å få virus eller annen skadelig programvare på datamaskinen din.

Mer lesing her:

https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/a1339266/phishing-emails?lang=en

https://www.facebook.com/help/389666567759871

Written By :

Posted On :

Share This :